Jak na správné čištění sedačky? Rozhodujícím faktorem je materiál

Sedačka je v podstatě multifunkčním kusem nábytku, který slouží nejen k odpočinku, ale mnohdy také k práci. V dětském světě je pak skvělou základnou pro bunkr. Veškeré činnosti se však na stavu sedačky podepisují. Kromě toho, že povrch časem zajde, se na něm mohou objevit i skvrny od nápojů či jídla. Jak správně při čištění gauče postupovat?

Kde se ta skvrna vzala?

O sedací soupravu byste měli pečovat se stejnou pravidelností jako například o koberec. Prodloužíte tak životnost sedačky a oddálíte časově náročnější hloubkové čištění.
Znečištění vzniká pravidelným používáním. Obvykle se říká, že sedačka „zašla“. Kromě toho dochází také k nečekaným nehodám, které po sobě nechají na sedačce skvrnu. Nejčastěji se fleky objeví, když:

  • na sedačce jíte a pijete – skvrny od jídla a pití,
  • na sedačce pracujete – skvrny od inkoustu, fixů,
  • na sedačce relaxují zvířátka – skvrny od hlíny, zápach, chlupy,
  • sedačku využívají děti – skvrny od jídla a pití, ale také od pomočení.

Při běžném znečištění platí, že se způsob čištění odvíjí od materiálu čalounění. U skvrn pamatujte, že je důležitá především včasná reakce a rychlost. Okamžité odstranění skvrny dává velkou šanci, že se jí zcela zbavíte.

Ošetření kožené a látkové sedačky se od sebe liší

Přestože každé čalounění vyžaduje jiné postupy čištění, jeden mají společný. Pro všechny sedačky platí, že byste je měli pravidelně vysávat, a to alespoň 1krát za týden. Pro vysávání použijte nástavec na čalounění, který je k povrchu šetrný. Vysavač byste měli nastavit na nejnižší výkon, aby se čalounění nevytahalo.

Tímto způsobem z povrchu odstraníte nejen prach, ale také roztoče. Navíc rozzáříte barvu pohovky. Nezapomeňte důkladně vysát veškeré švy a záhyby, ve kterých se špína ráda drží.

Čištění kožené sedačky

Výhodou kožené sedačky je její odolnost, ale také snadná údržba. 1krát za týden stačí sedačku vysát vysavačem a setřít vlhkým hadříkem (kromě sedačky z broušené kůže). Vlhkým hadříkem ostatně vyřešíte většinu nehod, které vzniknou při hodování na sedačce. Nezapomeňte, že kožená sedačka potřebuje impregnaci, aby odpuzovala vodu.

 

Obrázek: Koženou sedačku je potřeba pravidelně impregnovat.

Při čištění kožené sedačky je důležité, jaká kůže byla vybraná pro čalounění. K dostání jsou sedačky z hladké, broušené nebo anilinové kůže. Na každou sedačku je potřeba pořídit přípravek, který odpovídá požadavkům dané kůže. Při péči se rozhodně vyhněte používání chemických přípravků pro praní prádla nebo mytí nádobí. Kůže se jimi vysušuje a praská. Navíc mohou zanechávat mapy.

  • Hladká kůže – sáhněte po přípravku s neutrálním pH. Připravte si dvě jemné a světlé houbičky a kbelík s vodou. Čistěte krouživými pohyby a kůži zbytečně nedřete. Čistěte vždy jen určitou část, nikoliv celou plochu najednou. Nakonec použijte impregnaci ve spreji.
  • Broušená kůže – vzhledem k tomu, že je porézní, nesmí se namáčet. Čištění tedy probíhá suchou cestou za použití gumového kartáčku nebo gumy na broušenou kůži. Po použití gumy naneste na sedačku ochranný prostředek proti vysušení a vyblednutí barvy. Posledním krokem je impregnace.
  • Anilinová kůže – vzhledem připomíná broušenou kůži, ale navíc je ošetřena uhlazující vrstvou barvy, která se stará o přirozený vzhled materiálu. Díky tomu je možné sedačku čistit i vlhkým hadříkem. O tento typ kůže se pečuje podobně jako o broušenou kůži. Při „gumování“ dávejte pozor, abyste neporušili uhlazující vrstvu. Poté následuje prostředek proti vysušení a vyblednutí. Vše zakončete impregnací.

Jak provést impregnaci kožené sedačky?

  • Po vyčištění nechte kůži alespoň 1 hodinu vyschnout.
  • Poté na povrch naneste impregnační prostředek.
  • Impregnaci nechte několik hodin působit, aby se mohla vstřebat do kůže.
  • Pokud na některé části zůstane i po několika hodinách patrná vrstva impregnace, můžete ji setřít suchou utěrkou z mikrovlákna.

Čištění látkové sedačky

Péče o látkovou sedačku je náročnější, jelikož látka rychle vstřebává veškeré nečistoty. Pro čištění vždy vybírejte specializované prostředky na čalounění. Před zahájením čištění se na skrytém místě ujistěte, že sedačka čištění vybraným prostředkem zvládne. Potřebovat budete světlou houbičku nebo hadřík. Vyhněte se barevným, jelikož ty mohou zanechat barevnou stopu. Nepoužívejte ani kartáče, které by mohly poškodit vlákna.

  • Sedačku nejdříve vysajte,
  • následně ji navlhčete čistou vodou,
  • šetrně ji otírejte hadříkem namočeným v čisticím prostředku,
  • vždy čistěte pouze jeden oddíl, a to od švu ke švu, jinak by mohly na sedačce vzniknout mapy,
  • nakonec sedačku otřete hadříkem namočeným v čisté vodě,
  • vodu během čištění pravidelně měňte.

Obrázek: Čištění látkové sedačky je náročnější než u sedačky kožené.

Odstranění nejběžnějších skvrn ze sedaček

Jak si poradit s nejběžnějšími skvrnami, které se mohou na látkových sedačkách objevit?

  • Káva – tupováním odsajte co nejvíce tekutiny. Čerstvou skvrnu potřete šťávou z citronu a nechte chvíli působit. Poté omyjte čistou vodou.
  • Pivo – v teplé vodě rozpusťte prášek na praní a skvrnu vymývejte.
  • Krev – místo navlhčete studenou vodou, po 30 minutách na skvrnu nasypte sůl a nechte působit až 1 hodinu. Poté sůl odstraňte a skvrnu dočistěte vlažnou vodou.
  • Inkoust z propisky – skvrnu očistěte lihem, následně pracím prostředkem a nakonec mýdlem s přídavkem čpavku.

Jak odstranit mastný flek z látkové sedačky? Mastnotu nikdy neotírejte, ale snažte se jí co nejvíce odstranit tupým nožem či lžičkou. Následně na skvrnu nasypte kukuřičný škrob nebo dětský pudr. Nechte je 15 minut působit. Poté nalijte 1 lžíci saponátu na nádobí a 1 lžíci amoniaku do dvou hrnců horké vody. Na skvrnu roztok nanášejte pomocí houbičky a odsávejte papírovou utěrkou. Nakonec místo utřete hadříkem namočeným v čisté vodě.

Jak odstranit zápach ze sedačky? Pokud se ze sedačky line nelibý zápach, posypte ji jedlou sodou, kterou necháte přes noc působit. Jedlá soda dokáže absorbovat zápach. Ráno stačí sedačku vysát.

Pamatujte, že pravidelnou péčí sedačce prodlužujete život, ale také zachováváte její krásný vzhled.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz