Prodejna bude po dobu Velikonočních svátků (29.3.-1.4.) zavřena. Všechny e-shop objednávky budou odeslané v úterý 2.4. Přejeme všem krásné a pokojné svátky!

Industriální design nadchne příznivce minimalismu. Jak by měl vypadat industriální nábytek?

Industriál je kreativní. Přestože nevyžaduje mnoho nábytku a přehršel dekorací, otevírá prostor v oblasti tvoření s minimem věcí. Pusťte se i vy do vyváženého kombinování starého s novým. Nebojte se přiznat nedokonalosti a surovost, právě ty jsou v industriálním stylu vítané.

Z nouze se zrodil nový bytový styl

Počátky industriálního stylu se datují do 50. let minulého století. Tehdy nešlo o to bydlení zařídit stylově, ale hlavně levně. V tomto období se totiž Spojené státy nacházely v recesi a upadající továrny se staly skvělým a levným místem pro život tehdejších umělců.

Umělci si do továren stěhovali nejen svá studia a ateliéry, ale také zde bydleli. Prostory zařizovali podle toho, co měli po ruce. Využívali části továrních strojů, plechová osvětlení a další věci, co v halách našli. A tak byl položen základ industriálu. Dnes již není industriální styl řešením pro ty, kteří mají hluboko do kapsy. Naopak v takto zařízeném bydlení často žijí movití obyvatelé, kteří hledají něco nového a netradičního.

Jak bydlet “industriálně”?

Pokud chcete nefalšovaný industriál, měli byste se nastěhovat do loftových bytů, které vznikly přestavbou z bývalých průmyslových továren a hal. Pořídit si tento typ bydlení je však finančně náročné. Díky charakteristickým prvkům industriálního stylu si takto můžete zařídit i klasický byt.

Základní prvky industriálu

Pro industriální styl se rozhodněte v případě, že milujete jednoduchost, krásu nedokonalosti a vzdušné prostory.

Základem industriálního stylu je otevřený ucelený prostor. Oddělená může být ložnice a koupelna s WC. Jestliže vám prostor neumožňuje stavební úpravy, snažte se, aby vypadal co nejvíce sjednocený a odlehčený. Podlaha by měla mít ve všech místnostech stejný dekor. Z oken sundejte záclony. Také výmalba by se měla nést ve stejných barevných tónech.

Chybět nesmí surové materiály jako:

  • masivní dřevo,
  • kov,
  • kůže,
  • beton,
  • cihly.elmina-indistrialni-styl-kuze

Obrázek: Kůže je základním materiálem industriálního stylu.

Z hlediska barev se budete pohybovat v omezené nabídce. Jde zejména o:

  • odstíny šedé,
  • černou,
  • bílou,
  • barvy masivu.

Barev se úplně vzdávat nemusíte, ale zapomeňte na zářivou pestrost. Ve vašem hledáčku se může objevit žlutá, tmavě červená, hořčicová nebo tmavě zelená.

Nechte vyniknout nedokonalost

Zatímco všude jinde jsou nedokonalosti znakem opotřebení či „nedodělávek“, v industriálu jsou základním znakem. Právě proto byste měli kombinovat staré s novým. Dovolte vyniknout potrubí vzduchotechniky, nenechávejte osvětlení skrýt do podhledů a neopravujte praskliny na stěně.

Zdi mohou tvořit cihly, ale i beton. Podlaha může být betonová či dřevěná. Čím větší patina, tím lepší. Přirozenou patinu má starý nábytek, ale i nábytek nový se dá pořídit s uměle vytvořenou patinou, která je od té přirozené k nerozeznání.

Industriální nábytek a vybavení

Pro industriál je typické dřevo, kov, sklo, kůže a beton. Všechny tyto prvky se objevují v pojetí nábytku. Často se setkáte s jejich kombinací. Nemusíte svoje bydlení nutně vybavovat jen starým nábytkem. Můžete pořídit také nábytek nový, jehož vzhled ovšem odpovídá dlouhodobějšímu používání. Industriální nábytek je kvalitní a pyšní se dlouhou životností.

Typické jsou kontrasty. Postavte vedle sebe dřevěné a kovové vybavení. U dřeva vybírejte stejný dekor. U kovu si můžete zvolit povrchovou úpravu. Pokud chcete, aby místnost působila starožitným dojmem, vsaďte na kartáčovaný nebo olejovaný povrch. Moderna si bude rozumět s chromem ve vysokém lesku. Z kovu nemusí být jen nábytek, ale také doplňky. Výrazným doplňkem může být i obyčejné nábytkové kování.

elmina-indistrialni-styl-drevo-kov

Obrázek: Dřevo a kov jsou dokonalým kontrastem.

Náš e-shop je plný industriálního nábytku. Záleží jen na vás, zda dáte přednost čistému masivu či kovu, nebo zvolíte jejich kombinaci. Přestože je pro industriál typická strohost a jednoduchost, je potřeba do něj vnést pohodlí. Proto by v industriálně zařízeném obývacím pokoji neměla chybět měkká pohovka. Zvolit můžete čalounění látkou nebo kůží. Jaký industriální nábytek máme v nabídce?

  • Sedací nábytek – najdete zde klasické i barové židle, lavice, křesla a taburety. Pohodlný odpočinek zajišťuje kvalitní látkové či kožené čalounění v barvách, které industriálu sluší.
  • Sedací soupravy – sedačka může být solitérem celého obývacího pokoje či multifunkčního prostoru. Pro menší místnosti se hodí rohové sedačky, do velkých prostor postavte modulové či XL sedačky. Industriální styl si bude rozumět s koženými sedačkami s kovovými nožičkami.
  • Komody & skříně – v industriálně laděném interiéru můžete věci ukládat do knihoven, které svým vzhledem připomínají regály. Skříně mohou stát na vyšších nožkách. Dvířka mohou být plná, ale také prosklená. Ostatně sklo je jedním z typických industriálních materiálů.
  • Stoly – jídelně může dominovat stůl s masivní deskou kulatého či hranatého tvaru. Podnoží nejčastěji tvoří černá či leštěná chromová konstrukce. K sedačce se bude perfektně hodit industriální konferenční stolek z kombinovaných materiálů.
  • Ložnice – industriální ložnici bude dominovat postel. Typické je pro ni vysoké čelo, ideálně čalouněné kůží. Postel může stát na vysokých kovových nožičkách, díky kterým získá prostor na vzdušnosti. Jednoduchost industriálního designu se promítá také do nočních stolků.
  • Ostatní – v kategorii ostatní najdete doplňky v podobě regálů či kovových věšáků.

Jaký nábytek by vám neměl chybět?

Pro industriální styl jsou charakteristické industriální komody, které se vyrábí z masivu. Mohou být doplněny o kožené úchytky. Typickou kombinací je dřevo s kovem, přičemž kov obvykle tvoří vysoké podnoží. V obývacím pokoji se stane dominantní sedačka, která může být čalouněná sametem. Samet je totiž skvělým kontrastem k pocitově studenému industriálu. Často narazíte také na sedačku čalouněnou pravou kůží, která se pyšní dlouhou životností.

Stěny zdobí industriální police. Opět se jedná o minimalistické zpracování. Kovová konstrukce bývá opatřena masivní deskou. Vsadit můžete na jednoduché geometrické tvary, ale také na tvarově komplikovanější provedení.

elmina-indistrialni-styl-komoda-kuze

Obrázek: Komoda s koženými úchytkami.

Doplňky v industriálním stylu Doplňky volte citlivě. Zapomeňte na koberce s vysokým vlasem či květované textilie. Raději hledejte plakáty a grafiky, plechové desky na stěnu a na zem položte umělou kožešinu. Celkový vzhled podtrhnou svítidla. Zvolte ta s plechovými stínítky, nebo se vydejte cestou minimalismu a žárovky namontujte pouze do keramických objímek. Chybu neuděláte ani se svícny.

Jste zastánci rčení, že méně je více? V tom případě se budete skvěle cítit v interiéru zařízeném v industriálním stylu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz