Inspirace do ložnice: jaký vybrat nábytek a jak správně namixovat barevnou paletu?

Ložnice je místem odpočinku a relaxace. Proto je důležité znát pravidla jejího vybavování a dekorování. Věděli jste, že barva může mít vliv na kvalitu spánku stejně jako množství nábytku? Zařiďte si svoji ložnici tak, aby se pro vás stala dokonalou oázou klidu.

Barvy do ložnice vybírejte podle světové strany

Při zařizování ložnice vycházejte nejen z jejích rozměrů, ale také z orientace světových stran. Podle toho, zda je ložnice orientovaná spíše k severu nebo k jihu, budete vybírat teplotu barev.

  • Ložnice a severní strana – do ložnic orientovaných na sever je vhodné zvolit teplé a světlejší odstíny barev, jelikož od severu do prostoru dopadá spíše studené světlo a v místnosti je chladno. Celkově bude místnost spíše tmavší.
  • Ložnice a jižní strana – v případě, že je ložnice otočená na jih, dopadá do ní po celý den teplé světlo a bude v ní vyšší pokojová teplota. Pro kvalitní spánek je vhodná teplota mezi 17–20 °C. Proto se nemusíte bát sáhnout po chladnějších odstínech, které místnost pocitově zchladí.

Teplota barev také ovlivňuje to, zda budou místnosti působit menším nebo větším dojmem.

Jaké barvy patří do teplé a do studené palety barev?

Za chladné barvy, které se hodí do ložnice orientované jižně, se považuje:

  • modrá,
  • šedá,
  • zelená.

Tyto barvy působí uklidňujícím dojmem. Proto jsou pro klidný spánek ideální volbou. Ložnice bude díky nim vypadat větší. Kromě toho, že dokážou studené barvy ovlivnit pocitovou teplotu v místnosti, mohou působit i na náladu a city partnerů. Bez obav je můžete v ložnici použít, ale nestavte na nich celý design pokoje.

Jestliže chcete svou ložnici zahalit do teplých barev, zvolte:

  • hnědou,
  • tmavě červenou,
  • oranžovou.

Teplé barvy dokážou ložnici rozehřát, ale také ji zmenší. Jsou tedy ideální pro velké ložnice, ve kterých se chcete cítit útulně. Na druhou stranu se o teplé paletě barev ví, že nutí člověka k činnosti, aktivuje smysly a mysl. Proto s teplými barvami v ložnici zacházejte opatrně. Volte je spíše jako barvu doplňkovou. V ložnici totiž máte především odpočívat a relaxovat.

Jaké barvy jsou v ložnici vítány?

V ložnici se podle expertů doporučuje pracovat s pastelovými a tlumenými odstíny, které vás snadno ukolébají a přenesou do říše snů. Jaké barvy se do ložnice hodí?

  • Modrá pro klid a bezpečí – povzbuzuje vyrovnanost a pocit důvěry. Budete se v ní cítit bezpečně a dokonale se uvolníte. Nejlepší jsou světlé tóny modré.
  • Zelená uspává – zelená je barvou přírody, která navozuje uklidňující účinky na tělo i mysl. Proto je ideální pro osoby, které mají problémy s usínáním. Nejlepší je mentolový či šalvějový odstín. Zelenou do ložnice vneste i v podobě pokojových rostlin, kterých by ovšem nemělo být mnoho. Ideální jsou ty s kulatými listy a schopnostmi čistit vzduch.
  • Světle růžová proti stresu a úzkosti – světle růžová je barvou něhy. Ocení ji všichni, kteří trpí stresem nebo úzkostmi, jelikož dokáže odbourat negativní pocity. Nemusíte ji nutně použít pro výmalbu. V této barvě můžete pořídit dekorace nebo ložní prádlo.
  • Bílá je optimistická – bílá barva evokuje klid, naději a vyrovnanost. Vzhledem k tomu, že se pojí s čistotou, bude ložnice působit čistě a uklizeně. Dejte pozor na přehršel bílé, kvůli které byste se v ložnici mohli cítit jako v nemocnici.
  • Stříbrná pro nerušený spánek – je to netradiční barva, která ovšem podporuje dlouhý a nerušený spánek. Skvěle vypadá na tapetách, dekoracích, povlečení i na bytovém textilu.
  • Béžová zútulňuje – jde o příjemný a neutrální odstín, který působí uklidňujícím dojmem a dokáže místnost dokonale zútulnit. Navíc s ní jednoduše sladíte prakticky jakoukoliv další barvu. Béžová barva se hodí jako barva na stěny v ložnici, ale také v ní můžete pořídit nábytek.

elmina-inspirace-do-loznice

Obrázek: Bílá barva je optimistická, ale neměla by v ložnici dominovat. Rozumět si bude s kontrastními tmavými barvami.

Nábytku v ložnici by nemělo být mnoho

Při zařizování ložnice je potřeba se řídit jinými pravidly než třeba při zařizování obývacího pokoje. Není reprezentativní místností pro návštěvy, je však nejdůležitějším pokojem z hlediska vašeho zdraví a duševní pohody. Ložnice totiž nepotřebuje mnoho nábytku a přemíru dekorací. V tomto případě platí, že méně je více. Ložnice by měla být zejména vzdušná. Vystačíte si jen s několika kousky nábytku, které ale musí pokoj naplňovat harmonií a přitom být praktické.

Srdcem ložnice je postel

Postel je nejdůležitějším kouskem nábytku, který se v ložnici nachází. Právě v ní nabíráte dostatek energie na další den, odpočíváte a necháváte své tělo regenerovat. Její rozměry vybírejte podle velikosti místnosti. Za standardní se považují 180 × 200 cm. Nezapomeňte ovšem, že mezi postelí a stěnou či skříní by mělo být alespoň 70 cm volného prostoru, aby se kolem ní dalo bez problémů pohybovat.

Mezi nejoblíbenější patří v současné době boxspringové postele. Vyznačují se vysoko položenou ložní plochou, díky které se z postele pohodlně vstává i uléhá. Postele mohou být celočalouněné kůží, eko kůží či látkou. Dominantou je vysoké čelo, které umocňuje zážitek z relaxace. Předností boxspringové postele je unikátní technologie postelového jádra, díky kterému můžete zažít odpočinek jako v těch nejluxusnějších hotelích. Jádro postele tvoří pružiny, na kterých leží hlavní matrace. Pro zvýšení komfortu může být hlavní matrace navíc opatřena topperem.

Pokud doma bojujete s prostorem pro uložení věcí, sáhněte po posteli s úložným prostorem. Vzdušnost ložnici dodají postele na vysokých nožkách.

Malý noční stolek velkým pomocníkem

Na každé straně postele by měl stát noční stolek. Podle posledních trendů nemusí mít stejný design jako postel či skříň nebo komoda, ale měl by ladit například barvou, typem dřeva nebo zdobením. Noční stolek by měl mít odkládací desku ve stejné výšce, jako je matrace postele.

Při výběru pamatujte na to, aby byl stolek dostatečně veliký. Co všechno má pojmout? Lampičku, kapesníky, šperky, sklenici s vodou a knihu? Jestliže si odkládáte více drobných věcí, sáhněte po nočním stolku se zásuvkou, do které věci schováte, a tak se vám bude na odkládací ploše jednoduše udržovat pořádek.

elmina-inspirace-do-loznice-02

Obrázek: Noční stolek může mít jiný design než postel.

Osvětlení dodá atmosféru

Osvětlení v ložnici je neméně důležité jako v jiných místnostech. Nesmí chybět centrální stropní osvětlení a lampičky. Lampičky obvykle najdou místo na nočním stolku či na stěně nad postelí. Pokud vám to prostor dovoluje, můžete dát do rohu místnosti stojací lampu.

V ložnici je důležitá pohodová a intimní atmosféra, které docílíte náladovým osvětlením. Proto by zde neměly chybět svícny se svíčkami, LED řetězy nebo LED podsvětlení nábytku. Nejlepší barvou náladového osvětlení je teplá žlutá. V případě lampiček vsaďte na ty s textilními stínítky. Měkké žluté světlo vám pomůže se dokonale uvolnit a relaxovat.

Pamatujte, že při zařizování ložnice platí jiná pravidla než pro zbytek bydlení. Do ložnice nedávejte zbytečně mnoho nábytku a vsaďte na barvy podporující relaxaci a uvolnění.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz