Rustikální styl je dotekem starých časů

Rustikální styl je jedním z nejjednodušších interiérových designů, ve kterém si můžete zařídit domov. Stačí sáhnout po přírodních materiálech a zemitých barevných tónech. Jestliže milujete pohodlí a teplo domova, je pro vás rustikální styl jako stvořený.

Co je rustikální design?

Jedná se o styl, pro který je charakteristická inspirace přírodou. Působí jako starý a organický. V podstatě lze říci, že je opakem moderního nebo současného designu. Podobně je na tom Provence design. Pokud si svůj domov vybavíte rustikálním nábytkem a kompletně jej zařídíte v tomto stylu, budete se zde cítit dokonale uvolněně.

Rustikální styl působí přívětivě a jednoduše. Je pro něj charakteristická barevná paleta, která se inspiruje přírodou, díky níž rustikální design odkazuje k tradičnímu životu. Rustikální mohou být chaty, domy, byty, ale třeba také stáje.

Zaměřeno na přírodu

Hlavní určující vlastností tohoto stylu je použití přírodních materiálů. Interiér by měl být plný dřeva v surové podobě, kamene nebo kovu. Z hlediska látek jsou v popředí přírodní materiály jako bavlna, pytlovina, juta, plátno a další. Rustikální design je v jádru o použití organických prvků v jejich nejpřirozenějším stavu. Jen těžko zde budete hledat lesklé povrchy. Struktury obvykle vycházejí z toho, jak je stvořila příroda.

Základní charakteristika rustikálního stylu

Chcete si svůj domov zařídit v rustikálním stylu? Měli byste znát jeho základní charakteristiky.

  • Pravé dřevo – rustikální nábytek je vyrobený ze skutečného dřeva. Masiv se objevuje na podlaze, ale také jsou z něj vyrobeny stoly, komody či postele. Rustikální design staví přírodní materiál do popředí. Nebojte se proto používat nábytek, na kterém je patrný zub času. Škrábance a drobné nedokonalosti jsou zde vítané. Pamatujte, že rustikální styl je málokdy dokonalý. Vyžívá se v nedokonalostech.
  • Textura – určitá drsnost se projevuje také v textuře přírodních materiálů. Do rustikálních postelí se nebude hodit saténové povlečení. Zvolte spíše bavlnu. Dřevo by mělo mít patrnou kresbu, koberečky mohou být z juty či zvířecí kůže, krby jsou obvykle vyrobeny ze surového kamene. Rustikálně laděný domov si nerozumí s lesklými povrchy.
  • Ruční výroba – nemusíte svůj domov vybavovat pouze ručně vyráběným nábytkem, ale neuděláte chybu, pokud se rozhodnete třeba pro ručně vyrobený konferenční stolek nebo houpací křeslo. Také doplňky mohou pocházet z rukodělné dílny. Zkuste si třeba uplést přehoz přes rustikální sedačku, nebo o to poproste babičku.
  • Masivnost – rustikální styl je masivní. Interiér není příliš vzdušný. Nábytek je obvykle mohutný. Rustikální stoly mají velké čtvercové nohy a sedací soupravy jsou vyrobeny z tmavé kůže.
  • Jednoduchost – před designem se upřednostňuje materiál, takže rustikální vybavení bývá obvykle velice jednoduché. Klasické židle a stoly umožňují oku, aby se soustředilo spíše na materiál než na tvar.
  • Trámy – kde jinde jsou trámy vítanější než v rustikálním domově? Jsou dokonalým prvkem, který vyloženě odkazuje k rustikálnímu stylu.

pf_0075

Obrázek: Jídelní stůl Genua s hranatým podnožím je ukázkovým zástupcem rustikálního stylu.

Rustikální nábytek a jeho hlavní rysy

Jestliže hledáte nábytek do rustikálně laděné domácnosti, stane se jím nábytek ze dřeva. Masivní nábytek je charakteristický svojí přirozenou strukturou a řemeslným zpracováním. Váš domov naplní vůní přírodního dřeva.

Rustikální nábytek může být zdobený vyřezáváním, ale také malbou. Nechybí ani výraznější kování. Typická je robustnost, ale díky prolínání dalších designových stylů není neobvyklé, pokud narazíte i na subtilnější nábytek, který však bude mít rysy rustikálního designu. Časté a oblíbené je spojení masivního dřeva s černým kovem.

Nábytek z masivu a vybavení v přírodních barvách najdete i na našem e-shopu. Inspirujte se nejoblíbenějšími kategoriemi:

  • postele – v kategorii postele najdete pohodlná manželská lůžka. K dostání jsou postele z masivu a s masivním čelem, ale také čalouněné postele, které korespondují s rustikálním stylem. Vybrat si můžete čalounění látkou v přírodní neutrální barvě nebo čalounění kůží, což je přírodní materiál, který rustikální styl upřednostňuje.
  • Zahradní stoličky – kde jinde bude rustikální nábytek vypadat lépe než ve volné přírodě? V kategorii stoličky najdete venkovní sedací nábytek, který je vhodný na terasy i balkony. Pro výrobu se používá exotické dřevo a odolný hliník. Sedací části tvoří rychleschnoucí textilie. Zahradní nábytek respektuje nejen požadavek na přírodní materiály, ale také na přírodní barevnou paletu.
  • Sedačky – do rustikálně laděné domácnosti se budou hodit sedačky čalouněné kůží, ale také látkou. V případě látek dbejte na neutrální přirozené barvy. Pokud budete chtít oživit vzhled pohovky, doplňte ji dekoračními polštářky či přehozem výraznější barvy.
  • Komody – obliba komod rok od roku stoupá. Své místo si najdou nejen v ložnici, ale také v dětském a obývacím pokoji. Rustikálně laděná komoda je ze dřeva. Oblíbené jsou kombinace s kovem. Pokud toužíte po zdobnosti, můžete zvolit nábytek s ornamentálním zdobením či výraznějšími kovovými úchytkami.
  • Konferenční stolky – rustikální konferenční stolky jsou k dostání v hranatém i kulatém provedení. Kulaté a oválné stolky se hodí v okamžiku, kdy potřebujete větší odkládací plochu nebo stolek využívá více osob najednou. Stejně jako u ostatního nábytku i zde je dominantním výrobním materiálem masiv nejčastěji kombinovaný s kovem. Typicky rustikální vzhled mají konferenční stolky se zdobně soustruženým podnožím. Na výběr jsou stolky s přísně rovnými liniemi, ale také „pohodovější“ zaoblené tvary.

Typická barevná paleta

Vzhledem k tomu, že se rustikální styl opírá o přírodu, pracuje s barvami v teplých odstínech. Nelibuje si v lesklých tónech, ale ani v příliš velkých kontrastech.

Podle bytových designérů by se v interiéru měly objevit barvy, které se inspirují texturou přírodních prvků. Patří sem například dřevo, kámen, země a zeleň. Pracovat tedy můžete s:

  • hnědou,
  • béžovou,
  • surově zelenou,
  • šarlatovou,
  • světle hnědou.

Pustit se můžete i do kombinace barev. Vpusťte do svého domova také tóny mořské modři, zlatožlutou, červenou nebo tyrkysovou. Dosáhnete pomocí nich úžasných stylistických efektů.

elmina-rustikalni-styl-02

Obrázek: Barva sedačky Brompton Cross Chaise Longue se inspiruje v přírodě.

Rustikální styl v kombinacích

Různé bytové designy mají tendenci se ovlivňovat, prolínat a doplňovat. Ani u rustikálního tomu není jinak.

  • Středomořský rustikální styl – je charakteristický přítomností kamene, terakoty, dřevěného nábytku a dřevěných trámů. Barvy jsou především tmavé.
  • Scandi rustikální styl – dochází zde ke kombinaci starého a nového stylu, přímek a minimalistického designu. Celkově je interiér vzdušný a jednoduchý. Prim hraje příroda. Typické jsou neutrální barvy. Objeví se zde bílé stěny a světlý nábytek.
  • Moderna a rustikální styl – najdete zde minimalistický nábytek, ale také přiznané trámy. Okna a dveře jsou z tvrdého dřeva.
  • Průmyslový rustikální styl – do rustikálního stylu se promítá industriální, který je charakteristický kovovými prvky. Najdete je na lampách, světlech i nábytku. Je zde kladen důraz na spojení dřeva a kovu. V popředí jsou matné odstíny.
  • Orient a rustikální styl – působí nádechem exotiky. Najdete zde konferenční stolky s orientálními prvky, dřevěné paravány zdobené draky, posuvné stěny a dřevěné obklady. Nechybí spousta vonných tyčinek.

Dekorace s nádechem rustikálního stylu

Útulnost podtrhuje nejen použití přírodních materiálů a barev, ale také dekorace. Také ty by měly být z přírodních materiálů a vadit rozhodně nebude přirozená či umělá patina. Vsaďte na materiály, jako je dřevo či kov.

  • V kuchyni by se mělo objevit nádobí ze smaltu, keramiky a kameniny. Na stěně mohou viset plechové hodiny. Do hliněných květináčů zasaďte bylinky.
  • V obývacím pokoji se budou skvěle vyjímat fotografie a obrazy v dřevěných rámečcích. Na komodu můžete vystavit sochu ze dřeva a k sedačce postavit stojací lampu s látkovým stínítkem.
  • V ložnici to s dekoracemi nepřehánějte. Na noční stolek můžete postavit klasický plechový budík. Lampička na čtení může mít vyřezávané podnoží, na parapetu se budou skvěle vyjímat antik svícny.

Pokud toužíte, aby na vás domov dýchal tradicemi a útulností, zařiďte jej v rustikálním designu.

Další články z blogu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz